Att vara i nuet.

Att vara i nuet är ett begrepp som många tycks ha missuppfattat.

En del säger: jag tänker inte på dåtiden för jag lever i nuet. Jaha, ska vi sudda ut det som har varit då? Så vi endast kan vara i nuet? Men det förgångna är ju en del av nuet, för nuet hade inte funnits utan det förgångna. Självklart tänker jag det som varit, men då sysslar jag inte med något annat än att minnas. Alltså består att vara i nuet just ett detta ögonblick av att minnas. Sen är det självklart att man inte ska hänga sig fast vid det förgångna, men tyder endast på att man ouppklarade känslor som inte blivit bearbetade. Då lever man i det som varit och inte nuet, vilket är en helt annan sak.

Att vara i nuet tycks inte heller innefatta framtiden. Men det är ju i nuet vi skapar framtiden. Så hur kan vi vara i nuet utan att den innehåller framtiden? Nä, jag har inte beställt några tågbiljetter, så jag vet inte hur jag skall komma till Stockholm idag – för jag lever i nuet. Ni hör ju hur löjligt det låter. Självklart skall man planera och titta in i framtiden. Säg att jag sitter vid datorn och beställer biljetter, då är det ju nuet. Sen ska man inte leva i framtiden, så man inte klara vara i nuet. Men det tyder bara på en flykt från nuet och att man flyr in i framtiden där allt har ordnat sig, där allt är på ett annat sätt. Men framtiden kan aldrig komma om vi inte lever i nuet för att skapa den.

Så självklart är både dåtiden och framtiden en del av nuet - allt är en helhet.

Den stora problematiken i detta att vara i nuet, är att de flesta västerlänningar har ett så splittrat sinne, vilket gör att vi inte är nuet. Vi gör en sak och tänker på en annan … eller gör massa saker samtidigt och tänker på hundra olika andra saker under tiden. Men övergår vi till att endast vara i det vi gör för stunden så är vi nuet. Oavsett om det handlar om dåtiden, nuet eller framtid.

Jag har jobba hårt med mig själv, för att lära mig att vara i nuet så att det blivit till ett naturligt beteende för mig. Jag blev också itutad till en början att inte var i dåtiden eller framtiden – för jag skulle vara i nuet. Vilket gjorde uppgiften hopplös och omöjlig att uppnå.

Det är mycket lätt att stå och diska och tänka på att jag måste beställa biljetter, vilket är ett splittrat sinne. Det är mycket lätt när man beställer biljetter att tänka jag borde diska. Vilket också är ett splittrat sinne. Men om jag bestämmer mig för att nu diskar jag och håller min uppmärksamhet endast till att diska. Sen när jag är klar så beställer jag biljetterna och håller mig endast till det. Med denna lilla förändring blir det att vara i nuet.

Buddistiska munkar övar på att vara i nuet genom att diska sin tekopp och då vara väldigt fokuserade på att endast utföra diskandet av sin tekopp och med tiden blir detta till ett naturligt tillstånd att endast gör en sak i taget. Vilket jag lovar att både sinnet och kroppen kommer tacka er för, genom att vara i balans och välmående.

Jag skulle kunna skriva hur länge som helst i detta ämne men väljer att avsluta här. För annars är det risk för att det blir ännu en bok.

Med kärlek
Hasse Nyander